Friday, August 29, 2008

Keluar Dewan: Anwar and the geng biadap!


Semalam, setelah mengangkat sumpah, Anwar secara rasmi bergelar ahli parlimen Permatang Pauh.Apa yang penulis harapkan,kehadiran beliau kembali ke parlimen akan membantu menyuburkan lagi proses demokrasi di Malaysia, tetapi sangkaan penulis meleset apabila beliau dan konco-konconya bertindak keluar dewan pada persidangan dewan rakyat semalam.Kenapa mereka bertindak sedemikian? Ini kah imej seorang ahli parlimen yang sentiasa melaung-laungkan berkhidmat untuk rakyat, bela rakyat, dan lain-lain. Dahla masuk parlimen dan menang pilihan raya atas tiket simpati rakyat, masuk-masuk saja gelanggang pada hari pertama dah buat hal.berikut ulasan penulis:

1. Anwar sebagai Ketua Pembangkang pada hari pertama mahu "pecah tong" untuk mencuba kuasanya dan mahu menaikkan popularitinya sebagai Ketua Pembangkang.

2. Mereka (pembangkang) tidak berkhidmat kepada rakyat, hanya mahu menjaga periuk nasi sendiri dan keluarga.

3. Rang undang-undang DNA amat penting dan sudah digunapakai di negara yang lain. Kenapa tidak di Malaysia?

4. Adakah rang undang-undang ini ditubuhkan untuk mengaitkan kes Anwar-Saiful? Mereka keluar dewan kerana berasa rang undang-undang ini ditujukan kepada Anwar semata-mata, sebab itu lah mereka bertindak tidak menyokong dan keluar dewan.

5. Mereka (pembangkang) tidak fikir kepentingan undang-undang DNA ini. Jika sesuatu perkara terjadi kepada keluarga mereka, contohnya dirogol; undang-undang ini amat penting untuk siasatan bagi polis.
PewarisMelayu kata:Kalau dah asyik nak keluaq dewan saja, baik jangan masuk dewan rakyat. Bazir masa dan tenaga saja.

Sumber: http://www.pewarismelayu.blogspot.com


1 comment:

TINTABIRU said...

Salam.
Saya sokong apa yang perwaris melayu katakan. Kalau dah asik keluaq dewan baik keluaq terus..susah lagi nak keluaq-keluaq masuk.